Identificeren en bepalen datum eerste toelating

Actuele regelgeving

 1. 1.

  De datum eerste toelating, kentekennummer en ingeslagen voertuigidentificatienummer(VIN) wordt vastgesteld, om voertuig te identificeren en te bepalen welke tachograaf geïnstalleerd moet zijn en welke eisen van toepassing zijn. Is DET niet geregistreerd in kentekenregister of op kentekenbewijs dan moet laatste generatie/versie tachograaf zijn gemonteerd.
   
  Wijze van keuren

  Visuele controle  

  De datum eerste toelating (DET), kenteken en ingeslagen VIN kun je vaststellen op de volgende wijze:

  • Gegevens opvragen RDW Webdirect of eventueel via een provider;
  • Gegevens origineel (buitenlands) kentekenbewijs /kentekencard (buitenland).

  Voor een nieuw niet eerder geregistreerd voertuig geldt: U mag alleen met de werkzaamheden aan de tachograaf beginnen als er een origineel Certificaat Van Overeenstemming (CVO) wordt overlegd. Dit is nodig om het voertuig te kunnen identificeren. Hierbij moet wel de nieuwste generatie en versie tachograaf geïnstalleerd zijn. 

  Het ontbrekende kenteken en landcode kan met de bedrijfskaart achteraf worden ingevoerd.

  Bij twijfel contact opnemen met RDW (TKC). 

   
  Toelichting

  Datum eerste toelating bij montage tachograaf

  Staat de DET niet op het verplicht aanwezige kentekenbewijs of in het register? Dan kunt u de datum eerste toelating niet bepalen. Dit mag u accepteren als de laatste generatie en versie tachograaf is ingebouwd en deze volgens de verordening (EU) nr. 2016/799 is gekalibreerd.

  Let op! als het kentekenbewijs ontbreekt, kunt u het voertuig niet identificeren en kunt u geen landencode en kentekennummer in de tachograaf invoeren.

  Bij een nieuw niet eerder geregistreerd voertuig gebruiken we het origineel CVO van het voertuig ook hierbij wordt geen landcode en kenteken ingevoerd.